Τρίμης Hobby Garden - Τα πάντα για τον κήπο

Αναζήτηση

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:


Blueberries - Μύρτιλλο

Φυτά ΦαρμακευτικάΤο «βατόμουρο της νιότης»

«Η Δράμα έχει ιδανικό κλίμα, αλλά και εξίσου ιδανική σύσταση εδάφους για την καλλιέργεια του μύρτιλλου. Διαπιστώθηκε τα τελευταία χρόνια που ξεκίνησε η παραγωγή του, ότι εκτός από τη Λευκορωσία και τις παγωμένες βόρειες χώρες, ευδοκιμεί θαυμάσια και εδώ».


Χαμηλές θερμοκρασίες

Για να ευδοκιμήσει το είδος αυτό του μύρτιλλου χρειάζονται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στη διάρκεια του χειμώνα και για τον λόγο αυτό σχεδόν όλες οι καλλιέργειες blueberries βρίσκονται στη Σιβηρία, τη Ρωσία, τον Καναδά και γενικά τις βόρειες χώρες.


Ασπίδα για τον διαβήτη

Τo bluebbery ανήκει στην οικογένεια των μύρτιλλων (οικογένεια βακκινίων - vaccinium) και είναι παγκοσμίως γνωστό για τις πολλαπλές διατροφικές και φαρμακευτικές χρήσεις.

Τα blueberries είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, C, Ε και Β- καροτίνη, σε κάλιο, μαγνήσιο, φωσφόρο και φυτικές ίνες. Αντίθετα, είναι φτωχά σε λίπος, νάτριο και θερμίδες, γεγονός που τα τοποθετεί στην πρώτη βαθμίδα της υγιεινής διατροφής.

Διαφημίζονται ως πηγή αιώνιας νιότης και οι τρέχουσες μελέτες για τα οφέλη τους στρέφονται σε αντιοξειδωτική δραστηριότητα, αντιγήρανση, πρόληψη καρκίνου, καρδιακή και εγκεφαλική λειτουργία, υγεία όρασης και ουροποιητικού συστήματος.

Επίσης, το αφέψημα από φύλλα χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητα γλυκοζοειδών και νεομυρτιλίνης (χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη) είναι ένα ευεργετικό ρόφημα που βοηθάει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της υψηλής συγκέντρωσης σακχάρων στο αίμα.

Αποδοτική καλλιέργεια

Οικονομικά η καλλιέργεια του blueberry είναι αποδοτική με δεδομένη την υψηλή τιμή του προϊόντος: ένα κεσεδάκι νωπών blueberries, βάρους 125 γραμμαρίων, πωλείται στη λιανική τιμή προς 5 ευρώ, ενώ οι χυμοί στοιχίζουν 3,30 ευρώ το μπουκάλι, η κομπόστα και η μαρμελάδα 6,30, η πάστα 7,60 και τα αποξηραμένα φύλλα (πίνονται ως ρόφημα) 1,5 ευρώ η συσκευασία.


Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού